Urinblåsecancer Blåscancer Sverige

Nu börjar vi med vår frågepanel!

Om du vill ställa en fråga,
antingen ring 0702679167 eller info@blascancerforbundet.se

Fredrik Liedberg, professor, överläkare, Institutionen för translationell medicin, Lunds universitet och Urologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus, Malmö

Fall 1

Det handlar om en 73 årig man med RA (Ledgångsreumatism) och med nedsatt hörsel, övrigt väs frisk. Han har tyvärr fått vänta länge på utredning. Först remitterades han med frågeställning "Prostataförstoring" för en s k TUR-P. (Då går man in vi urinröret och "skrapar" ut prostatavävnad.
-Senare visade det sig vara en Urinblåsecancer, och med komplikationer efter TUR-B.
-Hans antireumatiska läkemedel kan ha medverkat till att Mitomycin och BCG inte fungerade.
-Hans nedsattahörsel innebär problem att ge cytostatika.
-Slutligen har han svårt att acceptera operation med påse på magen och än mindre neoblåsa.
_Han är nu föreslagen strålbehandling utan cytostatika, men är tveksam.
-Och nu får han inte längre ha kvar sin kontaktsjuksköterska, eftersom hon inte kan något om onkologiska behandlingar.
Han är rådvill och undrar hur han ska göra. Finns det några andra som varit i samma sits och fått strålbehandling?

Är det rimligt med 12 mån väntetid, även om man har en remiss med diagnos TUR-P? Är det en undanträngningseffekt av SVF?  Sedan hade han upprepade urinvägsinfektioner med blodig urin. 

 

 

 När slutligen hans Cancer i urinblåsan upptäcktes, så fick han först sepsis och vara nära att avlida efter TUR-B. Sedan fungerade inte Mitomycin och senare BCG.

Ger antireumatiska läkemedel sämre immunsvar?

Frågan är hur ska han göra? Ger enbart strålbehandling acceptabel behandling eller borde han, om han inte ska opereras få någon form av cytostatika?
 

Finns det mindre risker med vissa cytostatika för dövhet?

 

Varför kan inte kontaktsjuksköterska kvarstå?

Detta är tyvärr inte ovanligt att patienter med vattenkastningsbesvär p g a förmodad godartad prostataförstoring får alldeles för långa väntetider för TURP, där symptomen i själva verket berodde på en blåscancer. Det beror enligt min mening inte på undanträngningseffekter av SVF utan på för liten urologisk operationskapacitet nationellt. Många TURP-operationer samordnas idag till privata vårdgivare.

En del immunhämmande läkemedel finns det rutin för att sätta ut om patienten diagnosticeras med en samtidig cancersjukdom p g a sådana läkemedel ger ett sämre immunsvar. 

 

Enbart strålbehandling är ett acceptabelt alternativ.

Innan operation eller strålbehandling finns inga alternativ till cisplatin-baserad kombinationsbehandling, där det för cisplatinet krävs acceptabel hörsel och njurfunktion för att kunna tåla behandlingen, som också endast ges till yngre patienter.

När man överförs till onkologen får man en ny kontaktsjuksköterska med speciell omvårdnadskompetens Ofta återkommer patienten till urologen när den onkologiska behandlingen är klar och då ”tar vi över” igen,. (kommentar Anna-Karin Lind  kontaktsjuksköterska) 
Rulla till toppen