Urinblåsecancer Blåscancer Sverige

Covid 19 och Blåscancer

Är det farligare att ha blåscancer om man får Covid 19?

Blåscancer är en solid tumör och påverkar inte ditt immunsystem direkt. Men oftast är man äldre när man får blåscancer och åldern har betydelse som för alla andra. Det finns också risker med att vistas i sjukhusmiljö, sitta i väntrum mm pga ökad smittrisk. Ta kontakt med din läkare eller sjuksköterska om du hellre kan ha kontakt via telefon eller Skype/Facetime. Kanske kan man skjuta på kontrollen? 

Men varje dag får 7 människor diagnos blåscancer i Sverige och statistiskt  har 2 av dem en djupare muskelinfiltrativ cancer som kräver radikaloperation och ev cellgiftbehandling innan. En obehandlad cancer är farligare att ha och därför måste dessa behandlas och man får från sjukhusets sida försöka ha en så riskfri miljö som det går.

BCG behandling är det farligt?

Det finns inga rapporter om att BCG behandling ska kunna öka risken, men även här måste riskerna med att vistas i sjukhusmiljö vägas mot nyttan av behandlingen

Innebär cytostatikabehandling eller immunoterapi ökad risk?

Mitomycin som man får i blåsan lokalt torde inte innebära någon ökad risk i enlighet med ovanstående. Cytostatika vanligen MVAC i Sverige eller GemCis, innebär att man får lägre antal vita blodkroppar och sämre försvar mot bakteriella infektioner. Man mår allmänt sämre och det finns tidiga data från cancercenter att patienter som fått cytostatika också kan få ett sämre utfall om man får Covid 19

Immunoterapi hjälper immunsystemet i kampen mot cancern. Men 1/6 får också autoimmuna effekter, och då kan man få höga kortisondoser för att minska dessa sidoeffekter. Samtidig kortisonbehandling kan vara en risk vid samtidig Covid 19 infektion.

Fakta förkortade huvudsakligen från BCAN

Rulla till toppen