Patientföreningen Blåscancerförbundet öppnar 90-konto  

Genom att öppna ett 90-konto vill den svenska patientföreningen Blåscancerförbundet stärka sin insamlingsverksamhet. Målet är att skapa förutsättningar för att attrahera nya medlemmar och förbättra sina möjligheter att påverka opinionen. 
– Med ett 90-konto blir det tydligt för potentiella givare att vi är en seriös organisation som det går att lita på, särskilt för dem som inte känner oss sedan tidigare, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande för Blåscancerförbundet.

Trots att cancer i urinblåsan tillhör en av de vanligaste cancerdiagnoserna med över 3 000 drabbade varje år är den för lågt prioriterad inom sjukvården. Det anser den svenska patientföreningen Blåscancerförbundet som grundades under hösten 2020. Förbundet är kritisk till de långa väntetiderna mellan första vårdkontakten, undersökning och behandling i många delar av landet, samtidigt som det finns en frustration över att forskningen på nya behandlingsmetoder går långsamt.
– Det känns lite som att den här cancerformen är bortglömd ibland, i alla fall jämfört med resurserna som läggs på andra typer av cancer. Vårdförloppet måste gå snabbare och bli mer enhetligt inom hela Sverige samtidigt som forskningen inom det här området prioriteras mycket högre. Nu har vi nyligen sett vissa framsteg inom immunterapi, men annars har det knappt utvecklats nya behandlingsmetoder sedan 70-talet, säger Carl-Henrik Sundin och fortsätter:
– När jag drabbades upplevde jag att det saknades en patientförening med ett tydligt fokus på just den här cancerformen och grundade Blåscancerförbundet. Sedan dess har vi vuxit, sakta men säkert.

Digital gemenskap
Idag har föreningen över 480 aktiva medlemmar som i de flesta fall själva lever med diagnosen. Mycket av kontakten inom förbundet sker i två Facebook-grupper där medlemmarna delar erfarenheter, information och kunskap.
– Tillsammans följer vi forskningen och diskuterar behandlingsmetoder. För många är det bra att prata med andra som går igenom samma sak. Vi blir starkare som grupp och kan hjälpa varandra. Målet är att vi fortsätter växa på samma sätt, eller ännu snabbare, framöver, säger Carl-Henrik Sundin.

Vill bli mer synliga
Ambitionen att välkomna nya medlemmar, tillsammans med förhoppningen om att skapa större förutsättningar att påverka opinionen, är den främsta anledningen till att Blåscancerförbundet har ansökt om ett 90-konto som nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Ett 90-konto innebär att minst 75 procent av alla insamlade medel ska gå till ändamålet och att årsredovisningen granskas av en extern revisor.
– Vi tar emot stöd av Cancerfonden och är tacksamma för det, men med ett utökat insamlingsarbete hoppas vi få större möjligheter att växa, påverka och jobba effektivare med

Rulla till toppen